Pretty baby spin-doktorer http://1apotekonline.com/cialis/ sterling sølv pille kasse

Vill du testa WordPress gratis utan att betala?

En sak man kan göra är om man vill se om WordPress är något för en själv är att testa det med en lokal installation innan man köper en server hos sitt webbhotell. Jag visar i guiden ovan hur man gör, men gör även en skriftlig guide för den som föredrar det.

Kolla vår guide för att göra en WordPress blogg som alla kan se.

Det första du behöver göra är att installera antingen MAMP (om du har Mac), WAMP (om du har Windows) eller LAMP (om du har Linux). Detta är programmet som gör att du kan göra lokala ”webbplatser” på din dator där endast internetuppkoppling krävs, en lokal server helt enkelt. Så börja med att ladda ner programmet för ditt operativsystem och installera det på din dator.

htdocs

Därefter ska du leta upp en mapp som heter htdocs (se ovan, jag är ganska så säker att den heter htdocs i både MAMP, WAMP & LAMP), och det är däri dina filer ska ligga. Ett tips är att lägga htdocs i sidomenyn om du har Mac – då blir det lättare att ta sig in i mappen. I och med att jag kör Mac så minns jag inte riktigt hur det ser ut på en Windowsbaserad dator, men om du har svårt att hitta mappen kan du använda sökfunktionen på din dator. På en Mac brukar det ligga på Macintosh HD (dator) > Program (Applications) > MAMP > htdocs.

sublime-visa Detta är Sublime Text.

I htdocs kan man sedan skapa mappar eller bara filer som man kan testkoda i. Ett tips är då att du skaffar dig någon typ av textredigerare som du kan koda i. Jag rekommenderar Sublime Text, det är min absoluta favorit och helt gratis. Andra program som funkar är till exempel Dreamweaver eller Textredigeraren på Mac eller Anteckningsblock på Windows. Men jag rekommenderar som sagt att man kör ett program som är lättare än så, och då är Sublime superbra. Sparar du till exempel ditt dokument med ändelser som .css eller .html så hjälper Sublime dig att visa vad som är vad (i CSS till exempel vad som är egenskap, vad som är värde etc – läs mer om sådant här) genom att lägga olika färger på olika typer av kod – lite som på blogg.se.

wordpressorg

Det du gör nu är att du går in på wordpress.org och laddar ner den senaste versionen av WordPress (i skrivande stund är detta WordPress 4.0). Denna zippade mapp ska hamna i Hämtade Filer/Downloads om du inte väljer något annat och där packar du kort och gott upp din fil. Flytta sedan över din uppackade mapp (som kort och gott heter wordpress) till htdocs. Se till att din klient (MAMP, WAMP eller LAMP) är igång och gå sedan in på localhost:8888/wordpress i din webbläsare (alltmen oftast är detta porten – alltså 8888 – är det inte det får du försöka ta hjälp av Google för att hitta din port). Du kommer då till en sida där du ska skapa en konfigurationsfil för WordPress, och det är det du ska göra. Men först måste du skapa en databas som är till för din WP-installation.

Gå till din localhost-startsida. På MAMP är det localhost:8888/MAMP/?language=English men det går också bra att klicka på ”Open Start Page” i klienten i sig.

openstartpage

För WAMP & LAMP är jag inte helt säker, men känner du att den här guiden inte fungerar för dig som använder WAMP/LAMP, så tycker jag du ska kika på denna video på Youtube som visar hur man gör en lokal WP-installation med hjälp av just WAMP. Det viktiga är att du kommer till phpMyAdmin, som ska gå att välja i menyn högst upp. Då kommer du in i en databashanterare, och där ska du skapa din databas. Klicka på Databaserna och sedan fyller du namnet på din databas (exempelvis namnet på din blogg eller bara wordpress) under ”Skapa databas”. Se till att det står Kollationering i rullgardinsmenyn till höger om inputfältet och klicka sedan ”Skapa”. Se bilden nedan:

databas

Grattis! Nu har du skapat en databas.

create

Gå tillbaka till fliken med localhost:8888/wordpress och tryck på Create a Configuration File här kommer sedan en förklaring till vad du behöver för att kunna skapa konfigurationsfilen, men då detta installeras lokalt så finns all information du behöver på localhosts startsida, där vi var tidigare.

localhostinfoDenna info finns på startsidan för localhost (”Open Start Page” i klienten).

Gå vidare till nästa steg och fyll i fälten:

Database Name – namnet på databasen du skapade tidigare.
Username – root
Password – root (om det ej funkar, lämna password tomt)
Database Host – localhost (alltså att MAMP/WAMP/LAMP ska köra detta)
Table Prefix – wp_

wordpresssubmit

Om detta gick igenom kommer du till en sida där det står ”All right, sparky! …” och en knapp där det står ”Run the Install”.

install

Klicka på den knappen och fyll i uppgifterna och glöm för guds skull inte att skriva ner vad du väljer för användarnamn och lösenord – ”Glömt lösenord” verkar inte fungera för lokala installationer. Sedan är det bara att trycka på ”Install WordPress”. Nu är det bara att logga in med uppgifterna du valde i steget innan och därefter kan du börja utforska WordPress med allt vad det innebär, och varje gång du är inne och grejar så ändrar sig filerna i htdocs som ligger i mappen ”wordpress”. Tänk på att CSS:en kan uppdateras lite långsamt.

Om du vill logga in någon annan gång så är det localhost:8888/wordpress/wp-admin och med dina uppgifter som du fyllt i – användarnamn och lösenord.

Transkribering av filmen:

Vill du testa på WordPress gratis utan att betala?

Hej.

Idag så tänkte jag att jag skulle visa er hur man kan testa på en full egen installation med WordPress utan att behöva betala för en egen server. Men det är bara för att testa på då det är en lokal installation på ens egen dator och det man behöver innan man börjar det är en klient som hjälper till att kunna ha lokala installationer av hemsidor på sin dator och för Macintosh så heter denna MAMP, som ni ser här, det igenom att jag har Macintosh så är det MAMP jag använder. Har man Windows så är det WAMP alltså med w här och har man Linux så är det LAMP, då är det ett l där. Så det man börjar med att göra det att man tankar ner det programmet som man behöver, de är gratis allihopa, och installerar det på sin dator.

Sedan så ska man leta upp en mapp som heter htdocs. Jag använder ju det här väldigt mycket i skolan så därför har jag valt att lägga in htdocs här ute i min sidomeny så att jag lätt kan komma åt den för Windows-användare så skulle man ju till exempel kunna lägga den på skrivbordet. Har man svårt att hitta så är det ju bara att använda sökfunktionen och då dyker det upp en mapp som heter htdocs och då kan man lägga den någonstans där den är lätt att komma åt. Det man sedan gör det är att man går in på wordpress.org där vi ska ladda ner den senaste versionen av WordPress och just nu så är den senaste versionen 4.0 så det är bara att ladda ner det, det är helt gratis och det kommer hamna i, troligtvis i din hämtade filer mapp eller downloads mapp eller liknande. Och där gör man som så att man unzippar filen, på Mac är det bara att dubbelklicka på den så blir det en ny fil och då uppstår en mapp som kort och gott heter wordpress med små bokstäver.

Den här mappen ska vi skicka över till htdocs och lägga där i och sedan så ser man till att servrarna är igång man behöver alltså en internetuppkoppling. Så från början så ser det ut så här, man, det är rött och då är det bara att trycka på Start Servers och då blir det grönt och det betyder att allting är igång. Sedan så går man in på sin lokala installation. Då är det lokalhost:8888 i vanliga fall. Har man inte 8888 som port så får man försöka googla sig fram till vilken port man har. Jag är lite osäker på vad det skulle kunna vara i så fall men det vanligaste är att man har 8888, alltså fyra åttor, och sedan är det /wordpress i och med att mappen som vi la över i htdocs heter wordpress. Så, och då kommer man hit och så här ser det även ut när man har installerat detta på sin egen server så att det här blir lite övning för hur man installerar och då är det som så att den kan inte hitta en wp-config.php file. Alltså den kan inte hitta en fil som konfigurerar sidan med alla databaserna, username och passwords och allting.

Så det är det vi ska skapa nu. Då är det bara att trycka på create configuration file och här behöver vi databaserna, databas-användarnamn, databas-password, databas host och table prefix. Och det här hittar man enkelt på sin local host och då är det bara att trycka på open start page där. Det har jag redan gjort här så att då hamnar man här. Då ser vi här att vi har host, port, user och password och det vi behöver är host, user, password och databasnamnet och databasnamnet har vi inte här för vi har inte skapat databasen ännu utan vi går in i phpMyAdmin som är här uppe, trycker på databaserna och skapar en ny databas. Den kan till exempel heta det som din blogg heter eller wordpress eller blogg eller vad som helst. Jag väljer att döpa den till designadinblogg, skapa, och då ser ni att då dök den upp där och mer än så behöver man inte göra utan vi går tillbaka till konfigurationen här och trycker på let’s go.

Databasnamnet var det som du precis döpte din databas till, i mitt fall då designadinblogg och username hade vi på startsidan, det är root. Password det är allt men oftast också root, ibland kan det vara så att man behöver lämna det fältet helt tomt så om det inte fungerar med root så lämna det helt tomt. Database host är localhost i och med att det är lokalt och table prefix är wp_ sedan tycker vi bara på submit. All right, sparky! You’ve made it through this part of the installation. Det betyder att vi har kommit fram och då är det bara att trycka på run the install och här väljer man ett namn så jag skriver Designa Din Blogg visar lokalt WordPress och username kan vi väl döpa ddbtest eller något sånt där och så password, viktigt att ta ett väldigt enkelt password och väldigt viktigt att skriva ner password också för att det här med glömt lösenord verkar inte fungera på lokala installationer så jag brukar använda samma användarnamn som jag använder lösenord i och med att det bara är jag som kan komma åt detta från min dator så kan ingen annan hacka sig in på det. Så får vi ta ddbtest där också.

Allow search engines to index this site, alltså det spelar egentligen ingen roll i och med att det är lokal installation, men jag brukar bocka ur den på lokala installationer i alla fall. Och sen är det bara att fylla i sin mailadress. Och så trycker vi på Install WordPress. Och nu så säger den då helt enkelt att WordPress har installerats och då är det bara att logga in. Och mitt användarnamn var ddbtest och mitt password var ddbtest. Kan man trycka på Remember me också så att förhoppningsvis så plockar cachen upp det och kommer ihåg det till nästa gång du vill logga in. Om ni ser också här uppe i sökrutan vad själva inloggningssidan heter, kan det också vara bra att spara ner ifall man nu ska gå in vid ett senare tillfälle. Så jag går in i Textredigeraren och sparar bara ner detta för att visa er hur jag brukar göra när jag gör en lokal installation. Ska vi se. Så, då är det där som är inlogget och mitt användarnamn var ddbtest och mitt lösenord var ddbtest.

Så är det bara att spara ner det. Men inloggningssidan i WordPress är /wp-login.php, .php behöver man inte ha med. Och då är det bara att trycka på login så loggar vi in och tada nu har du en installation, en lokal installation på din dator som där du kan testa på WordPress, testa lite hur det fungerar, testa lite teman, testa att koda. Utforska helt enkelt om det här är en portal eller vad man ska säga, en installation för dig och överväga om det är värt att betala för en egen server så att du kan ha en publik WordPress-sida. Jag rekommenderar starkt WordPress. Vi kör Designa din Blogg på WordPress och jag kör även min egen blogg på WordPress. Så det var det vi hade tänkt visa idag. Får hoppas att ni hängde med, annars finns det en textbaserad version här nedan eller så kan man ju testa kolla på filmen flera gånger. Det var det så får jag önska er en fortsatt trevlig dag. Ha det så gott. Hej hej.

 

Skribent och ansvarig för DDB. Driver Designa din blogg sedan juni 2015. Har bland annat studerat webbdesign, marknadsföring och online strategier både i Sverige och USA. Jobbar inom IT.

Läs mina andra inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.