Pretty baby spin-doktorer http://1apotekonline.com/cialis/ sterling sølv pille kasse
Varför ska man ha en mobilanpassad blogg?

Varför ska man ha en mobilanpassad blogg?

Den första responsiva bloggen som jag har designat.
Vi lever i en tid då de flesta internetanvändare befinner sig på en mobil enhet; alltså en smartphone eller surfplatta. Människorna i vårt samhälle idag har inte tillräckligt med tid att sitta ner framför en dator och läsa bloggar, och även om det är många som trots det faktiskt läser just din blogg via en dator, så kommer mobilanvändandet bara öka med tiden. Varje dag ser vi människor sitta på bussen, i shoppingcentret, i skolan, på bio – ja överallt – med sin mobil i högsta hugg. Det är inte speciellt konstigt då smartphones i princip har ersatt en hel väska med grejer då den är mer än bara en telefon; en kamera, en anteckningsbok, en mp3-spelare, en leksak, en bok, en tidning, en dator, ett betalningsmedel och mycket mer därtill.

I takt med att det mobila användandet ökat har webbranschen insett att man måste optimera webbplatser för mobila enheter. En hemsida som är det; som är användarvänlig trots en smalare och mindre skärm, kallas responsiv, eller responsive som det heter på engelska.

Blogg.se var ganska sena med att implementera responsiva designer och stödja syntax som bygger på det. Visst, det finns ramverk som Bootstrap och Foundation som man kan lägga in på vilken webbplats som helst, men det är ett megajobb att lära sig det och att få det att fungera och bli snyggt. När blogg.se lanserade sitt nytänk hade de också vaknat upp ur dvalan och hakat på den responsiva trenden, för utan responsivitet kommer man inte hänga med förutspås det. Det är inte som med Flash och andra undermåliga funktioner och programmeringsspråk/sätt, så länge mobilanvändandet finns och ökar måste man optimera sin webbplats för de som väljer att besöka den via sin mobil eller surfplatta.

Jag ser ofta personer som skriver i olika forum, framförallt blogg.se’s egna forum, att de inte vill ha ett mobilanpassat tema, de vill att bloggen ska se ut som en miniatyr av det vi ser på datorskärmen i mobilen. Problemet med att tänka så är att man bara tänker på utseendet och inte på kvaliteten och funktionen för användaren. Visst, om du driver en blogg som bara är till för dig själv, som du absolut inte bryr dig om ifall någon annan läser, ja, då kanske du inte behöver bry dig om att en mobilanvändare inte får en bra upplevelse när de besöker din blogg. Tanken med en responsiv design är alltså att bloggen optimeras för att passa i en liten mobil, likväl som i den lite större surfplattan men också se bra ut på en dator. Man säger alltså till bloggen/webbplatsen att när användaren har en enhet (apparat) som är mindre än si och så bred så ska följande regler gälla, och sedan börjar man deklarera för vad som ska gälla helt enkelt. Med Bootstrap som jag nämnde tidigare använder man ett 12-kolumnsystem där hela bredden är 12-kolumner, också lägger man kanske content i 2/3 (8 kolumner) och side i 1/3 (4 kolumner). Sedan kan varje kolumn delas upp i ytterligare tolv som kan delas upp i ytterligare tolv osv. Men, de här 2/3 & 1/3 gäller endast vid en stor enhet (en dator) men för en mindre enhet kanske content tar upp hela skärmen, och längst ner hittar vi menyn. Det är ett exempel på hur Bootstrap fungerar.

Och ofta brukar man välja att göra så; att lägga den vitala delen (content) först och sedan hamnar menyn längst ner för mobilanvändaren (vilket ni säker har märkt). Man låter även texten öka lite så att man inte behöver zooma in, och tanken är då att man inte ska behöva dra wepplatsen åt sidorna, för att den helt enkelt anpassas efter hur bred en smartphone eller surfplatta är.
Men tillbaka till vad folk skriver i forumen; om att de vill ta bort mobilanpassningen. Som jag skrev; om du absolut inte bryr dig om ifall någon läser din blogg eller vilken upplevelse läsaren har, go ahead och ta bort det. Men om du är mån om dina läsare, om du vill hänga med i vad som händer i webbranschen, ja, då är det bästa alternativet att acceptera det responsiva, hur irriterande det än må vara. Ska webb- och bloggdesign vara enkelt? Eller ska det vara lite utav en utmaning? Jag röstar för utmaning – hur kul är det att göra saker där man inte lär sig något nytt? Se det responsiva som en ny design på Facebook (som de flesta till en början hatar, men sedan lär man sig leva med det) – och gör det snart. Responsiviteten är här för att stanna, är du?

Vi kommer givetvis posta inlägg inom kort hur du hanterar en responsiv design på blogg.se och hur du skapar en. Så håll utkik!

Skribent och ansvarig för DDB. Driver Designa din blogg sedan juni 2015. Har bland annat studerat webbdesign, marknadsföring och online strategier både i Sverige och USA. Jobbar inom IT.

Läs mina andra inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.