Pretty baby spin-doktorer http://1apotekonline.com/cialis/ sterling sølv pille kasse
Stilmall, kodmall… vad styr vad? (blogg.se)

Stilmall, kodmall… vad styr vad? (blogg.se)

Jag har länge funderat på att skriva ett inlägg för att förklara lite vad kodmallar och stilmallar är.

Det råder lite förvirring där ute i bloggvärlden, iaf för alla nya bloggare, så jag ska göra mitt bästa för att reda ut de olika begreppen.

Stilmall – Utseende och stil

Stilmallen är där du ställer in allt som har med färger och design att göra egentligen. Man kan jämföra det med en designer som skall designa en lägenhet eller ett hus. Alla färger på väggarna, golv, mattor osv.

Antingen så väljer du en av de färdiga stilmallarna som finns genom att klicka på Välj stilmall (3), eller så utgår du ifrån en av de färdiga mallarna och utvecklar den själv, så att den blir som du vill.

Du hittar till stilmallarna genom att klicka på fliken Design (1) och sen kan du välja en av de färdiga mallarna, eller så modifierar du din egen genom att klicka på Redigera din befintliga stilmall (2).

I stort sett allt som finns på din blogg, går att ändra utseendemässigt, och allt detta ändrar du i din stilmall.
Header, bakgrunder, färg, storlek och typsnitt på texten, färg och utseende på länkarna osv osv.
Allt som har med färg och utseende att göra, det ändrar du i stilmallen.

När du läser mina inlägg, så skriver jag alltid om du ska gå in i stilmallen eller kodmallarna och ändra, så tänk på att gå in på rätt ställe.

Kodmallarna – Själva stommen

Kodmallarna är egentligen uppbyggda på samma sätt som en vanlig hemsida, med en massa koder hit och dit.
Man kan tänka sig det hela som arkitekturen på ett hus eller en lägenhet, med alla väggar och bjälkar.

För att hitta in till kodmallarna, så kllickar du på Design (1), sen Kodmallar (2).

Kodmallarna är uppdelade i fem olika kategorier (3), nämligen dessa:

  • archive page – Koderna för arkivet på din blogg
  • category page – Koderna för kategorierna på din blogg
  • entry page – Koderna för inläggssidan och kommentarssidan
  • feed – koderna för din RSS-feed (denna behöver du aldrig ändra i)
  • front page – Koderna för första sidan, den man kommer in på när man skriver in din bloggadress

Ibland så skriver jag i ett inlägg att man ska göra samma ändringar i de andra kodmallarna, då är det i ovannämnda jag menar.
Var lite försiktig med att ändra i kodmallarna, för det är väldigt lätt att ett litet fel ställer till med enorma problem. Men när du väl börjar bli mer säker i kodandet, då kan du ge dig på att ändra lite mer.

Att tänka på

  • Kopiera gärna din stilmall och dina kodmallar med jämna mellanrum, så att du har en säkerhetskopia på datorn någonstans. Det är väldigt förargligt när man råkar trycka på fel knappar, och helt plötsligt har återställt allt arbete som man har gjort.
  • Du kan alltid återställa din kodmallar till ursprungligt skick om din blogg har blivit helt fel. Det gör du genom att gå in på respektive kodmall och klicka på Återställ kodmall (4)
  • Våga testa dig fram, speciellt när det gäller din stilmall, men tänk på att ta en kopia på din stilmall innan du ska göra några större förändringar, så att du alltid kan kopiera tillbaka det gamla.

Jag hoppas att detta har hjälpt till lite iaf. Om du vill lära dig mer om stilmallar, så kan du söka på google efter css, stilmallar, stylesheets, eller så kan du kila in på webdesignskolan och läsa lite mer där. Det finns mycket tips och tricks att lära om man bara letar lite.

Lycka till!

Skribent och ansvarig för DDB. Driver Designa din blogg sedan juni 2015. Har bland annat studerat webbdesign, marknadsföring och online strategier både i Sverige och USA. Jobbar inom IT.

Läs mina andra inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.