Pretty baby spin-doktorer http://1apotekonline.com/cialis/ sterling sølv pille kasse
Så här tar du en skärmdump

Så här tar du en skärmdump

Hur man tar en skärmdump?

Skärmdump = en bild på det som visas på skärmen.

Det är inte alls svårt.

Bara det att många inte har koll på hur man gör.

Vi visar hur enkelt det är.

Oavsett om det är en PC, Mac eller mobil du använder.

På ditt tangentbord finns det en knapp som heter Print Screen, oftast är det förkortat till PrntScr eller något liknande.

print screen tangentbord

När du trycker på den, så skapas det en minnesbild av allt som du har på din skärm.

Om du har en Mac, så gör man på ett annat sätt:

– Om du vill ta en bild av hela skärmen trycker du på kommando-skift-3.

– Vill du ta en bild av en del av skärmen, trycker du på kommando-skift-4. Markera sedan vilket område som ska avbildas genom att dra.

Vill du ha mer information om hur du tar en skärmdump? Vi har bildguider som visar hur du gör print screen. Här kan du hitta instruktioner:

Spara din skärmdump

Det knepiga nu, är att du ska föra över den minnesbilden till ett bildprogram så att du kan göra en bild av det hela. Du kan använda dig av Paint som följer med i Windows, annars om du har Photoshop eller något annat bildprogram så använder du det.

Jag visar hur du gör med Paint, med tanke på att alla har det.

1. Gå in under Start>Alla Program>Tillbehör>Paint

2. Nu så ser det lite olika ut beroende på vilken version av Windows du använder, så jag använder inte några bilder på hur det ser ut.

Men, det du gör nu är att du väljer Klistra in, antingen genom att trycka CTRL+V eller genom att använda dig av menyn, så att din skärmdump klistras in på ditt bildark i Paint.

3. Nu kan du redigera bilden bäst du vill, klippa ut specifika delar eller lägga in saker. Sen så klickar du på Arkiv och väljer spara. Välj sedan att spara bilden som en .gif, .png eller .jpg.

 

Nu har du tagit en bild av din skärm, en så kallad skärmdump. Bra va!

Grundare av Designa Din Blogg. Drev den här sidan som ett hobbyprojekt under åtta år, numera har jag lämnat över ansvaret för DDB. Är pappa till Ludvig och make till Elin.

Läs mina andra inlägg

57 comments

 1. SvaraDjB

  Det finns även ett program som heter Printscreen nånting som jag inte kommer på just nu som funkar hur bra som helst. Det ligger alltid i bakrunden o drar inget minne av datorn. Då trycker man på prnscreen och då öppnas programmet och där kan man välja om man vill spara bilden direkt eller inte. Och då sparas den i en mapp i mina dokument. Det sättet tycker jag är mycket enklare än att klistra in i paint osv.

  1. SvaraDjB

   PS! man kan givetvist välja om man vill spara bilden på något annat ställe. Och även vilket fil format bilden ska ha =)

  1. SvaraTKS

   Macdatorer har väl sin egen motsvarighet till paint? Annars kan du ju använda dig av https://pixlr.com
   Välj ”-> Open image editor <-" och sedan "Skapa en ny bild"  🙂

   1. Edit

    Om man har mac trycker man in shift + cmd + 4. Släpp när du mätt ut vart du vill ta bilden!

  2. SvaraLollo

   Shift + cmd + 3 (Hela rutan)
   Shift + cmd + 4 (Du drar en fyrkant på det stället du vill ”fota”)

   Det hamnar på skrivbordet, du kan dra bilden till iphoto om du vill klippa den lite.

 2. SvaraJimmy

  På vissa HP/Compaq datorer, bl.a. min egen, så måste man hålla ned knappen ”fn”, som finns bredvid ”ctrl”, samtidigt som man trycker in ”prt sc”!

  1. SvaraTilda

   Åh, tack! Print screen har aldrig funkat på min dator, och jag har undrat vilken knapp jag borde trycka på samtidigt. Installerade jing istället, som funkar jättebra, fast det ska bli skönt att bara klicka på prt sc. 

 3. SvaraLouise

  bra information , btw vet du hur man fixar sån liten länk längst ner på sidan som leder till äldre inlägg? <3

 4. SvaraTove

  Jag har en Laptop (HP) så tangentbordet ser lite annorlunda ut så jag fattar inte riktigt. Det finns en knapp som det står prt sc på men det står också insert på den. Hur ska jag göra? Jag förstår inte vilken/vilka knappar jag ska trycka på 🙁


  1. Author
   SvaraLari

   Det kan vara så att du har en Funktionsknapp med som du måste hålla ner. Det ska vara typ blå text på den och så står det FN. Håll ner den och tryck sen på printscreen.

   1. Mirella

    Man trycker ner prt sc + fn , men håll inne dom i en liten stund (2 sek)

 5. SvaraDaniella

  Hej, Lari! Jag undrar om du kan göra ett nytt inlägg där du visar hur man gör ett långt streck under rubrikerna i varje inlägg, alltså kolla Kenzas blogg, som hon har? Alltså ett långt streck under rubriken! Tack.

 6. Svarajosefine

  Skulle bli glad om du visade hur man gjorde ! Maila mig gärna också så jag vet om du lägger ut det 🙂 Me iaf min fråga :
  Hur flyttar man över sin blogg från blogg.se till blogg.se ? Alltså bra till en ny domän typ ??? hjäääälp !

  1. Svaraemmalundblad

   När jag skulle byta blogg namn så kopierade jag stilmallen och kodmallen och la in det i ett word dokument, sen när den nya bloggen var klar så klistrade jag in stil mallen och kodmallen igen:)

   Ganska lätt:)

 7. SvaraEmma

  Det här har inte med det här inlägget att göra egentligen men jag hittar ingen mailadress? I vilket fall undrar jag om du vet hur man gör för att få radavstånd i blogginläggen om man använder Mac. Om jag hoppar ner i texten och lämnar en rad tom så klipps allt ihop igen när jag publicerar inlägget. Funkar som vanligt med pc men inte på min mac..

  Alltså blir hela inlägget som en klump med text.. 
  Väldigt tacksam för svar!

 8. SvaraEmilia K

  Jag har ett stort problem! Min blogg är som mitt liv, och nu har min meny hamnat längst ner där alla inlägg är. Hur gör jag? akut!! :'(

 9. Svarasandra

  Jag har en mac. Men vart  finns dom där knapparna? Och hur ser dom ut? ”kommando-skift-4 eller 3” ? Har problem med det.! Tacksam för svar!

 10. SvaraNella :>

  asså vad menas med kommando-skift+3 och kommando-skift+4 ? jag fattar inte vad ni menar med kommando ? jag trodde ni menade att man skulle trycka på print screen och F3 och F4 och skift ? tacksam för svar! <3

 11. SvaraLina

  Hej, snälla Lari kan du hjälpa mig?? Hela menyn har hamnat längst ned på bloggen, detta hände när jag la in ett youtube klipp på bloggen, tog bort inlägget med youtube klippet men menyn är fortfarande längst ned, fattar verkligen ingenting, snälla kan du hjälpa mig?

 12. SvaraLouise

  Hej! Det verkar som att det är fel på blogg.se just nu? 

  För min meny har hoppat längst ner, vilket det även har gjort på min kompis blogg utan att vi har ändrat något i stilmallen/kodmallen. 

  Kolla:  https://LuucyLouise.blogg.se

  Eller är det vi som lyckats göra något fel?

  TACKSAM FÖR SVAR!

 13. Svarasandra

  Jag kom på hur man gjorde, alla som har mac. det är en knapp som heter CMD, (som jag kallar kringla) och ni vet att det finns en caps lock knapp, fast då syftar jag på den som man måste hålla in när det ska komma en stor bokstav. och sedan F3/F4. Alltså trycker ni på CMD, ’CAPS LOCK” och slutligen F3/F4. testa, det funkade för mig! hoppas det hjälpte! ha det bra allihopa!

 14. SvaraCissy

  Guud, smart! Själv har jag suttit och använt Skärmklipparverktyget som följde med i Windows 7. Det är också bra, men det är mest praktiskt när man bara vill ta på en liten del av skärmen. Det här var sjukt smidigt!

 15. SvaraIzabell

  Vilka knappar ska jag trycka på för att ta en liten bild?? Det går ju inte med bara PRT SC..vad menas med shift 4 et.c? Det fungerar inte..:-( Snälla, tacksam för svar!

  Mvh Izabell


  1. Author
   SvaraLari

   Om du har en laptop (pc) så kanske du måste trycka ner en knapp som det står Fn på… och sen trycka på Print Screen.

   1. Isabelle

    Jag har en vanlig data(hp elr ngt) men jag fattar inte det händer inget när jag trycker på Prnt scr

   2. emelie

    För mig funkar det att ta ”stora” bilder alltså över hela skärmen men inte små bilder….. Någon som kan förklara ?

 16. SvaraIsabelle

  Lari! Jag fattar inte , vad menas med Kommando och sånt?;s Och jag trycker på prnt scr det händer nada :S

 17. Svaraisabelle

  Hej Lari! När jag filmar med hypercam 2 , när jag kollar på filmen som jag gjort, så låter det BBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBRRRRMM!!! i slutet av inspelningen:( vrf?

   1. marina

    men jag har hp pavilion g series o när jag trycker på ” ptr sc ” så går de inte asså jag trycker på den så händer de ingenting ?!?!!?

 18. SvaraIsabella

  Har en hp och när jag försöker ta en skärmbild när jag spelar ett onlinespel blir bilderna antingen svarta eller vita. Hjälp!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *