Pretty baby spin-doktorer http://1apotekonline.com/cialis/ sterling sølv pille kasse

Placeholders css html5

I samband med att HTML5 lanserades så lades ett nytt attribut till som kallas för placeholders. Placeholders är något man lägger i formulär för att styla dem snyggt, precis som bilden nedan visar. Det ligger alltså i fälten, så att man inte behöver deklarera innan ett fält vad som ska vara däri. Det blir snyggt att lägga i ditt kommentarsfält till exempel. Fördelen med detta är att till skillnad från attributet value så försvinner texten när man klickar i fältet.

Detta lägger du i input- och textarea-taggar:

placeholder="Text"

 

Tips:
Jag rekommenderar att man låter value vara i URL-fältet (alltså där man ska skriva i sin hemside-/bloggadress) av den anledningen att man måste ha med http:// i en URL-adress för att den ska fungera. Om man klickar på en adress som saknar http:// så kommer man hamna på samma sida slash adressen, och det vill vi inte. Så låt value vara i URL-fältet, men du kan lägga till placeholders i fälten för t.ex. Namn, E-post, Kommentarer, Sök osv.

Skärmavbild 2014-03-14 kl. 15.53.17

Transkribering av film:

Placeholders

Hej.

I och med HTML 5, som är en ny version av HTML som har kommit, så finns det nya roliga formulärfunktioner i den och en av dem formulärfunktionerna heter placeholder så jag tänkte att jag skulle visa lite snabbt hur man skulle kunna använda placeholder på sitt kommentarsfält.

Ofta så har vi ju att det står namn och så kommer det ett formulär, liksom här står det namn och så kommer själva formuläret och sedan står det e-postadress och så kommer formuläret och så, ni fattar principen. Men det man kan göra det är att, det är med lite snygg text, istället för att det står namn här, att det står namn här i. Jag skulle inte rekommendera att göra detta på URL/Bloggadress därför att när man väl börjar skriva så försvinner den texten och vi vill ju ha kvar http för annars blir det en knasig länk för det behövs en http-början utav en länk när man sedan ska lägga, hade det stått www här och det hade vart en, att det liksom är i en a href-tagg så när man klickar på den så kommer man inte komma till bloggen i fråga utan det blir en trasig länk. Så därför så vill vi inte göra detta på URL/Bloggadress utan vi vill bara göra det på namn, e-postadress och kommentar.

Det man gör då det är ju först, eller det behöver man inte göra, man behöver inte ta bort namn, e-postadress, URL och Bloggadress och så vidare men däremot så kan man, vi kan låta dem vara kvar så länge och så, vad heter det, så testar vi hur placeholder fungerar så länge.

Innan så har det ju funnits det som kallas value och då ser det ut som det gör här på http. Det betyder att det alltså redan finns ett värde i formuläret innan man börjar skriva och sedan kan man fylla på det. Så om jag till exempel skulle skriva value på namn så kanske jag skriver hej, då ska vi se här. Ja, då ser ni då hamnar hej där och då måste jag ta bort det för att kunna skriva något själv men med placeholders då så skriver man in något som automatiskt försvinner när man trycker på formuläret eller fältet men däremot om man slutar skriva i fältet så kommer placeholdern tillbaka, vilket är positivt i och med att man kanske glömde vad det var man skulle skriva i det här fältet. Det är ju oftast om man kanske har ett längre formulär, inte här på blogg.se men det är positivt i alla fall att man får tillbaka det när man har raderat all text ur fältet.

Men det man gör då, det är helt enkelt att man i den här input-taggen som ligger här lägger ytterligare ett värde. Alltså vi har ju de här input-type, name, on change, value och så vidare och längst bak då precis innan forward slash så skriver vi placeholder och sen så skriver vi är lika med och två stycken snuttar, alltså citattecken och så i den då så skriver vi ett värde. Alltså det som ska stå i fältet och då skriver jag namn där och sedan så gör jag samma sak, jag kan kopiera det här för att göra det lite enklare för mig så kopierar jag in det på e-postadressen också och så skriver jag email. Men jag gör det inte på URL/Bloggadress därför att det blir bara irriterande utan där vill vi fortfarande ha kvar det här value-värdet som är http:// för att underlätta för läsarna och så att inte de fyller i en felaktig adress som sedan blir trasig. Men vi gör det också nedanför kommentar här och det är en textarea-tagg men det spelar ingen roll. Det här fungerar både i textarea-taggar och i input-taggar, då så skriver jag kommentar, så där. Man kan inte göra detta om man till exempel har ett meddelande i sin kommentar, som jag har tipsat om innan. Ett meddelande där det kanske står: snälla skriv inte, spamma inte min blogg, tipsa inte om, ah gör inte reklam i min blogg liksom.

Men i alla fall, då kollar vi hur det ser ut, jo men så! Då hamnar det lite snyggt här namn, email och så har vi fortfarande kvar value på bloggadressen och sen står det kommentar och den står kvar när jag trycker på fältet men när jag väl börjar skriva då försvinner den och så när jag tar bort det då kommer det tillbaka så att man kommer ihåg. Det var det jag hade att visa er idag. Hoppas att ni har en fortsatt trevlig kväll. Ha det så gott, hej hej.

Skribent och ansvarig för DDB. Driver Designa din blogg sedan juni 2015. Har bland annat studerat webbdesign, marknadsföring och online strategier både i Sverige och USA. Jobbar inom IT.

Läs mina andra inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.