Pretty baby spin-doktorer http://1apotekonline.com/cialis/ sterling sølv pille kasse
Ordlista – Vanliga ord inom bloggvärlden

Ordlista – Vanliga ord inom bloggvärlden

För många nya bloggare kan det vara som ren rappakalja att försöka förstå sig på alla termer som finns i bloggvärlden, så nu ska jag försöka förklara de vanligaste orden.

Om du kommer på något ord som du vill ha förklarat eller borde vara med på listan, lämna en kommentar, så ska jag lägga till det.

 • Affiliatenätverk – Affiliatenätverk är sidor där du som bloggare kan ansöka om att få bli medlem för att göra reklam på din blogg och på så vis tjäna pengar. Exempel på affiliatenätverk är Double.net och Tradedoubler
 • Domän/Domännamn – En domän är en unik adress som egentligen ersätter en ip-adress, detta för att det ska vara lättare att komma ihåg en adress till en hemsida. Ett exempel på en domän är www.designadinblogg.se.
 • Header – Header är översta delen på en blogg. På min sida är det området överst där det står Designa Din Blogg – Makes magic happen.
 • Kodmall -Kodmallarna är där själva HTML-koden skrivs. Det är lite som stöttepelarna i din design. Kodmallarna bör man inte göra en massa ändringar i om man inte vet vad man gör.
 • Pinga – Det finns olika sidor på internet som listar de senaste skrivna inläggen i bloggvärlden. För att synas på dessa sidor, så måste du pinga dem, dvs säga åt sidan att nu har jag skrivit ett nytt inlägg. Exempel på sådan sidor är nyligen.se, twingly.com och bloggping.com. Det är ett sätt att få sin blogg att synas lite mer.
 • RSS – Förkortning för Really Simple Syndication. Rss är en prenumerationsapplikation som tillåter folk att uppdateras om innehållet på en hemsida eller blogg utan att besöka sidan.
 • Sidvisningar – Varje gång någon går in på din blogg, så får du en sidvisning i din statistik. En besökare kan ge dig ETT unikt besök, men många sidvisningar.
 • Stilmall – Stilmall är svenska ordet för stylesheet. En stilmall styr i stort sett allt som har med utseendet på en blogg att göra, färger och rutor av olika slag.
 • Trackbacks – Trackbacks visar när någon utomstående har länkat till din blogg eller ett inlägg i din blogg. Tyvärr är det något som används till att spamma en massa, så många plattformar och bloggare har valt att stänga av den funktionen. Läs mer noggrannt om det här: Trackbacks
 • Unika besökare – En unik besökare är en besökare som besökre din blogg för första gången under en viss period, oftast under en dag. En och samma besökare kan bara vara en unik besökare en gång under angiven tid. Det är ofta antalet unika besökare som är viktigt för företagare som vill göra reklam på din blogg.
 • Url – En förkortning för Uniform Resource Locator, vilket helt enkelt är det korrekta namnet för en webbadress. https://www.designadinblogg.se är ett exempel på en Url.

Listan fylls på allteftersom…

Grundare av Designa Din Blogg. Drev den här sidan som ett hobbyprojekt under åtta år, numera har jag lämnat över ansvaret för DDB. Är pappa till Ludvig och make till Elin.

Läs mina andra inlägg

13 comments

  1. SvaraYvonne

   Du är inte dum, du är smart som frågar!
   Jag tror wrapper är hela ’kroppen’ som ligger på bakgrunden. Kroppen där man bygger bloggen,
   Det ska finnas en lista nånstans här där allt förklaras jättebra, men nu vet jag inte var den är …
   /Yvonne

 1. Svaramyssanss

  jag har äntligen lyckats ändra bilden bakom allt. nu är det som vita block som texten i min blogg ligger i. hur gör jag för att ändra det vita till en bakgrundsbild som jag har? samt att jag vill lägga in egna små bilder högst upp på sidan, hur gör jag då?Mvh myssanss

 2. SvaraM I K A E L A

  skulle du kunna förklara mer om pingar? på blogg esse när man skriver ett inlägg står det ”pingback” längst nere. Vad ska man skriva där?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *