Pretty baby spin-doktorer http://1apotekonline.com/cialis/ sterling sølv pille kasse

Meny längst ner i bloggen

Vill du ha en meny längst ner i  bloggen, i bloggens footer? I dagens video visar Sanna hur enkelt du kan lägga till en snygg meny i din footer på bloggen.

Kodmallskod 1:


<div id="footer"></div>

Stilmallskod 1:


#footer {
position: relative;
margin-top: -160px; /* negative value of footer height */
height: 150px;
margin-left: -110px;
padding-left: 100px;
padding-right: 400px;
clear:both;
background: #212121;
padding-bottom: 100px;
margin-bottom : -20px;
margin-right: -110px;
width: 1250px;
}

Kodmallskod 2:


<section id="arkiv"></section>

Stilmallskod 2:


#arkiv{
float:left;
font-family:verdana,sherif;
line-height:1em;
text-transform:uppercase;
font-size:10px;
padding-top:8px;
margin-left:-80px;
margin-top: 10px;}

Transkribering av filmen:

Meny längst ner i bloggen  

Hej hörni.
Idag så ska jag visa er hur jag har gjort så att jag har lagt min meny längst ner i bloggen, som såhär. Jag kommer förhoppningsvis hinna med allt detta i en video men annars blir det två stycken, vi får se lite här hur det går. I alla fall, först och främst så behöver man ju både kodmallskoder och stilmallskoder för att kunna göra detta. För att skapa själva den här bakgrunden, alltså själva footern eller vad man ska säga så är det en kodmallskod och en stilmallskod men sen för att kunna positionera på det här viset att det ligger liksom i olika sektioner så behöver man också en stilmallskod och en kodmallskod och det är därför jag tänkte att det kanske kan bli en lite lång video, men hur som haver så kör vi igång i alla fall.

Vi går in på design och börjar med att lägga in kodmallskoden för själva bakgrunden bara, den har jag lagt precis, jag har liksom bytt ut side mot den. Om man nu vill ha både en meny på sidan och här nere då kan man ju inte göra det men annars så är det lättast att bara byta ut side mot div id footer istället för div id side helt enkelt. Annars lägger ni det precis efter det här loop ad do not remove or move, den där lilla eller vår class separator liksom, där efter ska det ligga då för att det ska hamna under dina inlägg helt enkelt. Så, och så publicerar man ändringarna, sen så går man in i stilmallen och där lägger ni in stilmallskod numer 1, den som heter footer och här har ni då hur jag har lagt in det, man kan lägga den var som helst. Ett tips är att lägga den längst ner bara för att det ska, bara för att du liksom inte ska råka lägga den i mitten av någon annan kod eller så. Här får man också då justera lite, hur bred den ska vara och hur hög den ska vara och vart den ska börja och allt sådant. Ni vet margin, padding, height och width och allt sådant där.

Jag har ju också lagt till en liten border där och det gör man bara med en border-top helt enkelt, 10 pixlar. Man kan göra en border-bottom om man skulle vilja det, det gör man som man vill. Man kan trixa lite med den här koden hur man vill helt enkelt och sen trycker man på publicera ändringar igen fast här i stilmallen då.

Nu kommer vi till det som är lite klurigt skulle man kunna säga. Om vi går in här i kodmallen så ska ni få se här lite snabbt bara. Då har jag lite olika sektioner här och hur man gör en sektion, det är väldigt lätt. Istället för att det heter div id så heter det section id helt enkelt och det är för att den här koden gör så att du kan skapa olika sektioner och inte att saker och ting bara börjar uppifrån och går nedåt utan hör kan du göra sektioner som lägger sig på, kolumner skulle man kunna säga. Nej inte kolumner utan, ja det är tvärtom eller vad man, ah, sektioner helt enkelt.

Så, då är det alltså section id= och så vad du döper det till i stilmallen då så gör du då en vanlig kod som du skulle ha gjort om det var en div id till exempel som wrapper, alltså hashtag och så vad den här koden heter, men det kan ju ni bestämma själva vad den ska heta. Jag har till exempel döpt en av mina till arkiv och det är ju givetvis den som ligger. Jag har valt att döpa en till lank, vilket är länkar då, som ligger där och en till senaste och det är ju senaste inläggen. Man kan göra precis som man vill där men det är väl lättast att göra på det sättet. Så helt enkelt så, jag lägger de här koderna här nedanför också. Den ena heter kodmall 2, eller kodmallskod 2 och den andra heter stilmallskod 2. Så kodmallskod 2 det är helt enkelt den som skapar sektionerna och stilmallskod 2 det är helt enkelt den som styr sektionerna. Så här får man ju då pilla lite helt enkelt. Vill man att den ska ligga till vänster eller till höger, vill man att den ska ligga uppåt eller nedåt, alltså man får ju sitta och göra precis som man gör med en vanlig kod, att man styr den så som man själv vill ha den. Det går ju givetvis att använda mina koder liksom men om man vill få det precis som man själv vill ha det så är det ju också, vad heter det, ens egen, ens egna inställningar som krävs. Man får testa sig fram och fungerar inte mina koder så beror det troligtvis på att det liksom inte är kompatibelt med resten av designen och då får man också sitta och prova sig fram med margin-left och padding-top och allt sådant.

Men det är helt enkelt så man gör och man kan ha hur många sektioner som helst, det viktiga är ju att det syns. Man skulle kunna lägga fler sektioner här nedanför men jag tycker inte riktigt själva footern fyller sin funktion i så fall om man nu gör en väldigt hög footer, så att säga, utan jag tycker att ska ni ha en footer så ska den vara relativt låg så att, det ska liksom inte få plats med hur mycket som helst i den utan det ska bara vara ett sätt att placera saker som man inte riktigt vet var man ska lägga det annars.

Ja, det var väl det jag tänkte visa er så nu har ni fått reda på då hur. Vi kan dra det här med sektionerna lite snabbt igen då. Vi ska se här, när man väl då gör de här sektionerna så är det ju helt enkelt så att jag lägger en section id och så till exempel Senaste och inom det section id /div eller /section är det, så, där inuti så lägger jag ju då Senaste inlägg-koden helt enkelt och samma sak med section id arkiv, där lägger jag också inom section id arkiv /section så lägger jag ju alla mina kodmallskoder helt enkelt. Det är så som det hela fungerar att, alltså det här är som en vanlig div id-kod det är bara att den heter section istället för att skulle du nu vara så att jag gör en jättelång, vad heter det, länk här så kommer inte det här att hoppa ner och greja liksom utan då flyttar det sig bara lite till höger helt enkelt och så när den försvinner så går det tillbaka till vänster. Man lägger liksom inte så mycket märke till det och det blir inte så mycket fel helt enkelt. Det var det jag skulle visa och om ni har några frågor så får jag väl komplettera eller så får jag svara på era frågor helt enkelt, då kan ni ställa dem i kommentarsfältet. Ha det så bra, hej hej.

Skribent och ansvarig för DDB. Driver Designa din blogg sedan juni 2015. Har bland annat studerat webbdesign, marknadsföring och online strategier både i Sverige och USA. Jobbar inom IT.

Läs mina andra inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.