Pretty baby spin-doktorer http://1apotekonline.com/cialis/ sterling sølv pille kasse

Så gör du kommentars-namn till länk

När en person kommenterar ett inlägg har blogg.se ofta som en default-inställning att det står URL: (alltså länken till personen som har kommenterat om hen har lämnat en länk) vilket inte ser så jätteroligt ut. Det man då kan göra är ju att ändra så att namnet i sig, det som ofta ligger i commentheader, blir en länk istället. Om jag kommenterar en blogg så blir alltså namnet som jag skriver in en länk till den sidan jag väljer att lämna. Men, om man inte väljer att lämna en sida, utan kommenterar anonymt eller bara med sitt namn och med/eller med sin mailadress så blir namnet istället en länk till inlägget ifråga (alltså det inlägg som personen har kommenterat) och det blir inte så fint. Men, med hjälp av de if-satser som redan finns på blogg.se (if = om) så kan vi lätt göra följande logik;

if (om) personen har lämnat en länk > Visa namnet som en länk med hens URL-adress (länk till hens blogg/hemsida)
else (annars) > Visa namnet som en vanlig textsträng (alltså utan länk)

Det lättaste är om man kollar på videon, då man ska flytta om stycken som blir lite förvirrande att skriva ner. Videon är inzoomad för att ni ska se vad som flyttas runt.

Tips: Det är bra om man lägger en a-class på .commentheader om man vill lägga länkar på namnet. Det gör du med följande kod i stilmallen som du justerar efter tycke & smak:

.commentheader a {
color: #eee;
text-decoration: none;
}

.commentheader a:hover {
color: #000;
text-decoration: none;
}

OBS! Om du har någon av blogg.se’s PRO-teman så kanske du behöver ändra classen .commentheader till vad som gäller för det temat.

 

Transkribering av film:

Gör kommentarsförfattarens namn till länk, om hen lämnat en länk

Hej.

Idag så tänkte jag visa er hur man gör för att använda if-satser på blogg.se när man vill göra så att personen som har skrivit kommentaren på sin blogg har, att den personens namn blir en länk till personens blogg, men om personen inte har valt att lämna en länk till sin blogg eller kanske skriver en anonym kommentar så blir det inte en länk. För om man gör som så att man bara lägger en länk runt namnet i HTML-koden då blir det en länk även om personen inte har lämnat en länk till sin blogg utan det blir istället en länk till inlägget i fråga.

Så jag tänkte att jag illustrerar lite snabbt här på min egen blogg på wordpress där det här sköts automatiskt men tyvärr så gör det inte det på blogg.se så därför tänkte jag att jag skulle visa hur man gör det. Då är det som så att här har till exempel Denise lämnat en kommentar och då är hennes namn en länk till hennes blogg men här nedan så har jag skrivit en anonym kommentar och då blir namnet bara en vanlig text liksom. Så det här ska vi alltså göra idag på blogg.se.

Då går man in i kodmallarna och s trycker man inlägg och sedan så rullar man ner till comment.header eller comment.name är det ju egentligen här nere och då står det oftast Postat av och jag brukar ta bort det här postat av för jag tycker inte att det ser så snyggt ut. Men i alla fall, nu ska vi göra detta till en länk och hur vi gör det, det är som så att vi rullar ner lite så ni ser här ligger comment.name fortfarande och här nere står det url och så är det en länk här så då använder vi den länken, alltså a href och värdet på länken är { { comment.url } }, så vi tar den och så lägger vi den så att den wrappar runt comment.name och sen så ska vi avsluta den här då så att du skriver vi </a>. Då kan man ta bort det här nere för det här blir ju bara comment.url här nere och det här blir ju liksom bara att under inlägget så hamnar en http-länk till personens blogg eller hemsida. Men här uppe då så blir det så som det blev på min blogg, att personens namn är en länk till personens blogg.

Men som sagt, om du väljer att bara göra så här då komma alla namn att bli länkar, men de personer som inte har lämnat en länk deras namn kommer fortfarande att bli en länk, men det kommer bli en länk till inlägget som de kommenterar. Så om de kommenterar ett inlägg på min blogg så kommer deras namn bli en länk till det inlägget igen och det är ju helt, det är ju inte så bra liksom.

Så det vi gör, det är att gå ner hit igen, där vi hämtade det här och precis ovanför så har ni det här där det står: if comment.url och översatt till svenska blir ju det om det finns en länk så ska det här hända, alltså det ska skrivas ut en länk till personens blogg. Så vi tar den, så, kopierar den och så lägger vi den precis ovanför här där vi skrev a href och comment.name och sedan är det viktigt att man också avslutar den här och då tar vi den här endif som ligger nedanför, så, kopierar vi den och så lägger vi den här. Men nu är det som så att om personen, om vi bara skriver så här och personen inte har lämnat en länk då kommer personen heller inte att få ett namn, oavsett om de har lämnat namn eller inte så därför ska vi göra en egen sats som heter else och då kan vi ta den här endif men istället för att det står endif så skriver vi else och else är alltså att om man ska säga alltihopa här så är det om en länk har lämnats, gör det gör alltså skriv ut personens namn som en länk och annars för else betyder ju annars och då vill vi ju att man bara skriver ut namnet men att det inte blir en länk. Då tar vi helt enkelt comment.name här bara och så skriver vi det där, så här ska det se ut. Vi ska if comment.url och sedan så har vi namnet inom en länk och sedan har vi annars eller else skriv bara comment.name utan länk och sedan så avslutar vi den här if-satsen med en endif.

Sedan kan vi ta bort det som är här nere och då är det viktigt att man tar bort if url och att man tar bort br url och att man tar bort endif. Då tar vi bort de tre raderna där och sen så sparar vi, publicera ändringar, så och så kan vi gå in på den här testbloggen och se vad som händer så här finns en liten länk som jag har skrivit. Då ser ni blogg.se blir en länk. Om jag nu skriver en anonym kommentar, anonym, hejsan så, då blir det inte en länk och det var det som jag hade tänkt att jag skulle visa er idag, ni får ha en fortsatt trevlig dag. Hej hej.

24 år, läser till Webbutvecklare, driver eget företag inom design, grafik & SEO samt ett företag som designar posters. På fritiden skapar jag bloggar, hemsidor och gör andra projekt inom webb. Jag har bloggat sedan 2007 under namnet Sannas Rum och har också två egna Youtubekanaler.

Läs mina andra inlägg

18 comments


  1. Author
   SvaraSanna Preifelt

   Fungerar gör det alldeles utmärkt, du ser säkert att jag gör det i videon 🙂

 1. Svaranathalie

  Hej. Jag gav mig in på detta, och har lyckats strula till det. Skulle göra så att namnet på den som kommenterat blir till deras länk, om dom nu har lämnat en vill säga. Men nu har jag kommit av mig. Det vart lite överkurs.

  Vill ni se över var jag gjort fel ?

  &lt;div class=&quot;commentheader&quot;&gt;&lt;/a&gt;
  
  
  &lt;br&gt;
  {{ comment.name }}&lt;a/&gt;
  
  
  &lt;!-- If comment author has written her / his URL --&gt;
   &lt; a href=&quot;{% if comment.url %}&quot;&gt;&lt;/a&gt;
  &lt;br /&gt; 
   {% endif %}
  &lt;/div&gt;
  
  
  &lt;p class=&quot;commenttext&quot;&gt;{{ comment.body }}&lt;/p&gt;
  
  &lt;br&gt;
  
  &lt;div class=&quot;commentmeta&quot;&gt;
  
  &lt;br&gt;&lt;br&gt;
   
   
  &lt;/div&gt;

  1. Author
   SvaraSanna Preifelt

   Såhär ska det vara:

   {% if comment.name and comment.url %} &lt;a class=&quot;commentheader&quot; href=&quot;{{ comment.url }}&quot; target=&quot;_blank&quot; rel=&quot;nofollow&quot;&gt;{{ comment.name }}&lt;/a&gt; 
   {% elif comment.url and not comment.name %} &lt;a class=&quot;commentheader&quot; href=&quot;{{ comment.url }}&quot; target=&quot;_blank&quot; rel=&quot;nofollow&quot;&gt;{{ comment.url }}&lt;/a&gt;
   {% elif comment.name %} &lt;span class=&quot;commentheader&quot;&gt;{{ comment.name }}&lt;/span&gt;
   {% else %}
   {%endif %}
   
   &lt;p class=&quot;commenttext&quot;&gt;{{ comment.body }}&lt;/p&gt; 
   
    {% if comment.author_email %}
    &lt;br /&gt;E-postadress: &lt;a href=&quot;mailto:{{ comment.author_email }}&quot; rel=&quot;nofollow&quot;&gt;{{ comment.author_email }}&lt;/a&gt;
    {% endif %}
   
   &lt;div class=&quot;commentmeta&quot;&gt;
   &lt;!-- om det inte står ngt kan du ta bort commentmeta-taggen --&gt;
   &lt;bR&gt;&lt;bR&gt;
   &lt;/div&gt;
   1. nathalie

    Det fungerade nu, tack Sanna. Men du, nu när jag ändrade, så e inte bakgrundsfärgen på commentheader lika bred längre. Se bland mina kommentarer här:

    Det va lika brett innan. O det är inställt på att vara 780px brett. Koden i stilmallen:

    .commentheader { 
    background: #e7dfd8;
    font-family: times new roman, verdana, arial, helvetica, sans-serif;
    font-size: 12px;
    font-weight: normal;
    text-transform: uppercase;
    padding-top: 2px;
    padding-bottom: 0px;
    padding-right: 0px;
      padding-left: 20px;
    color: #aea299;
    margin-top:0px;
     width: 780px;
    }

   2. Author
    Sanna Preifelt

    Lägg inte width på sådana saker, det blir inte bra. Ändra om koden i kodmallen istället så att det finns en div klass runt commentheader, såhär:

    &lt;div class=&quot;commentheader&quot;&gt;
    {% if comment.name and comment.url %} 
     &lt;a href=&quot;{{ comment.url }}&quot; target=&quot;_blank&quot; rel=&quot;nofollow&quot;&gt;{{ comment.name }}&lt;/a&gt; 
    {% elif comment.url and not comment.name %} 
     &lt;a href=&quot;{{ comment.url }}&quot; target=&quot;_blank&quot; rel=&quot;nofollow&quot;&gt;{{ comment.url }}&lt;/a&gt;
    {% elif comment.name %} 
     {{ comment.name }}
    {% else %}
    {%endif %}
    &lt;/div&gt;
     
 2. Svaranathalie

  Jag bytade ut de, tog denna koden som du la ut nu, och ersätte med detta:

  {% for comment in comments %}
  {% if comment.name and comment.url %} &amp;lt;a class=&amp;quot;commentheader&amp;quot; href=&amp;quot;{{ comment.url }}&amp;quot; target=&amp;quot;_blank&amp;quot; rel=&amp;quot;nofollow&amp;quot;&amp;gt;{{ comment.name }}&amp;lt;/a&amp;gt;
  {% elif comment.url and not comment.name %} &amp;lt;a class=&amp;quot;commentheader&amp;quot; href=&amp;quot;{{ comment.url }}&amp;quot; target=&amp;quot;_blank&amp;quot; rel=&amp;quot;nofollow&amp;quot;&amp;gt;{{ comment.url }}&amp;lt;/a&amp;gt;
  {% elif comment.name %} &amp;lt;span class=&amp;quot;commentheader&amp;quot;&amp;gt;{{ comment.name }}&amp;lt;/span&amp;gt;
  {% else %}
  {%endif %}

  Då blev det fel i kodmallen stod det.


  1. Author
   SvaraSanna Preifelt

   Nej det var inte vad jag hade skrivit, jag skrev såhär:

   
   &lt;div class=&quot;commentheader&quot;&gt;
   {% if comment.name and comment.url %} 
    &lt;a href=&quot;{{ comment.url }}&quot; target=&quot;_blank&quot; rel=&quot;nofollow&quot;&gt;{{ comment.name }}&lt;/a&gt; 
   {% elif comment.url and not comment.name %} 
    &lt;a href=&quot;{{ comment.url }}&quot; target=&quot;_blank&quot; rel=&quot;nofollow&quot;&gt;{{ comment.url }}&lt;/a&gt;
   {% elif comment.name %} 
    {{ comment.name }}
   {% else %}
   {%endif %}
   &lt;/div&gt;
   1. nathalie

    Du missuppfattade mig. Din kod tog jag, o ersätte med det andra som jag visade. Men då blev det fel ? Alltså jag gjorde de till såhär:

    *kod*

    Men då blev det fel ?


   2. Author
    Sanna Preifelt

    Du tog bort det som var ovanför koden, det skulle du inte göra. Lägg till

    {% for comment in comments %}

    på rad 327

   3. nathalie

    Åhh ja se där, nu så. Kan jag radera alla widht i stilmallen då, under de styckena som rör kommentarerna utan att de ändrar bredden nu ?


   4. Author
    Sanna Preifelt

    Ja du får testa, men använd margin-left & margin-right i stället för att justera bredden.


  1. Author
   SvaraSanna Preifelt

   Du får lägga in egna css-klasser som styr länken för just .commentheader, såhär:

   .commentheader a { color: #fff; text-decoration: none; }
   .commentheader a:hover { color: #000; text-decoration: none; }
   1. circuit boards

    Ändra färgen i CSS är mycket bekväm 🙂 Övergripande , jag är en anhängare av Cascading Style Sheets

 3. SvaraBondmoran

  Hejsan!
  Urusel på allt vad som heter HTML, koder etc heter… Men har sett i vissa bloggar att man kan göra en länk och istället för att skriva ut länken så står det ungefär, HÄR och så klickar man på HÄR:et och så kommer man till den sidan i en ny länk! Min portal är blogg.se, kan ni guidea en rookie som mig? 🙂

  /Okunnig-bloggare-de-Lux!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *