Pretty baby spin-doktorer http://1apotekonline.com/cialis/ sterling sølv pille kasse
Fontlicenser, vad är det?

Fontlicenser, vad är det?

Jag får lite frågor då och då om typsnittslicenser som deklareras när man laddar ner ett typsnitt. Jag tänkte att jag ska förklara lite hur det fungerar. Först och främst vill jag säga detta; det är människor som jobbar med detta, och om man vill ha betalt för sitt typsnitt som man troligtvis lagt ner otroligt mycket jobb på detta (jag går inte in på hur man ritar ett eget typsnitt, men jag vet att det tar tid!) så får vi som användare respektera det. Vill man inte betala – tough luck – då får du heller inte använda typsnittet! Det tycker jag att alla ska bära med sig, tänk om det var du som försökte försörja dig på dina fonter, och alla bara laddade ner dem gratis mot din vilja? Det är stöld! När vi nu klarat av det så ska jag förklara typsnitten och dess olika licenser.

Free

Det är vad vi gillar mest. Det är gratis och vi behöver inte tänka på att vi inte får använda det si eller så, utan så fort det är nedladdat så har vi fulla rättigheter att använda det precis som vi vill. Jag rekommenderar dock att man alltid frågar typsnittsförfattaren innan, ifall den personen inte hade tänkt att kommersiellt användande ingick i licensen. Google Webfonts är ett exempel på där alla fonter är helt gratis utan några som helst hållhakar.

Free for personal use

Det här är ganska svårt, för vad är egentligen privat bruk (som personal use betyder)? Om jag laddar ner ett typsnitt, lägger det i ett en gratisdesign och sedan använder någon den gratisdesignen för att tjäna pengar? Är det mitt fel då eller är det personens fel som inte kollat? Personen har visserligen brutit mot mina villkor, men kanske kan jag åka dit på det också? Vi kan säga såhär; det är nog inte så smart att lägga typsnitt i något som du tänker låta andra använda (jag skulle inte använda sådana fonter i mina ikoner eller gratisdesigner till exempel). En tumregel bör vara – så länge jag eller någon annan inte kan tjäna på att använda fonten, så är det privat bruk.

Demo

En demo är ett ofullständigt typsnitt, då upphovsrättshavaren till typsnitt troligtvis vill att man betalar för att få tillgång till hela typsnittet. Om detta inte är ett problem för dig så är det inga problem att använda typsnittet, men vill du ha tillgång till hela fonten, så får du då troligtvis betala för det. Om du får använda det i ett kommersiellt syfte när det bara är en demo är en bra fråga, och jag rekommenderar även här att man kontaktar upphovsrättshavaren till fonten och frågar.

Donationware

Detta betyder att upphovsrättshavaren troligtvis vill att du skänker en summa pengar om du har tänkt använda typsnittet. I princip alla typsnitt som har denna licens har ofta ett dokument med i nedladdningsfilen där det står specificerat hur författaren till typsnittet har tänkt angående kommersiell användning. Om du tänkt använda ett typsnitt med Donationware för kommersiellt bruk tycker jag att du bör läsa igenom detta dokument noga, och finns det inget bör du kontakta upphovsrättshavaren till fonten.

Shareware

Kort och gott, du får jättegärna prova typsnittet, men om du använder det så måste du betala för det och specifikationer för vart du betalar kan du hitta på sidan du laddat ner, i filen du laddat ner eller på författarens webbplats. Jag skulle rekommendera att man är lite försiktig med både Donationware & Shareware, och läser ordentligt så att man inte bryter mot licenserna.

Skribent och ansvarig för DDB. Driver Designa din blogg sedan juni 2015. Har bland annat studerat webbdesign, marknadsföring och online strategier både i Sverige och USA. Jobbar inom IT.

Läs mina andra inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.