Pretty baby spin-doktorer http://1apotekonline.com/cialis/ sterling sølv pille kasse
DDB’s fotoskola – komposition

DDB’s fotoskola – komposition

Att vissa bilder ser bättre ut än andra är ingen slump. Nej, det är inte kameran som avgör detta, utan fotografen! De använder sig av komposition, alltså hur olika element i bilden hamnar. En duktig fotograf använder detta fantastiska verktyg för att skapa en spännande och intressant bild.

Det finns vissa regler om hur en fotograf bör komponera sina fotografier och dessa tänker jag presentera för er här nedan. Ett tips är att lära sig dessa först så att du kan bryta mot reglerna sen!

 

 

diagonal

Diagonala linjer i en bild skapar en känsla av liv och rörelse i en bild, även fast motivet är stillastående. Den blir helt enkelt lite mer dynamisk och intressant att titta på!

 

horisont

 

Beroende på var horisonten är i bilden ändras dess uttryck. Bilder med låg horisont får ofta en luftig, avspänd känsla och är bra då himlen är intressant. Höga horisonter används ofta i stående format men funkar precis lika bra liggandes. De ger bilden en tyngd och betonar marken.

linjer

 

Stående linjer ger bilden en vaken och spänstig känsla, medan liggande linjer skapar lugn och vila. De är alltså varandras motsatser, vilket kan vara bra att ha i bakhuvudet när du fotograferar!

tredjedels

Det absolut vanligaste kompositionstipset nybörjare brukar få är att inte placera motivet i mitten, utan i kanterna. Det har att göra med tredjedelsregeln, och att människan upptäcker knutpunkterna mycket snabbare än vad som finns i mitten.

 

triangel

Triangelkomponerade bilder är vanligt bland porträtt och stadsfoto. Det ger bilden en stabil och trygg känsla.

 

 

yta

Alla bilder som tas har en passiv och en aktiv yta. Den passiva skulle kunna beskrivas som ytan som är bakom en människa eller ett föremål. Den aktiva ytan är motsatsen – det som är framför en sak eller person. Hjärnan tycker om när den passiva ytan är mindre än den aktiva, eftersom föremålet eller människan då får rum att röra sig framåt.

Född 1998 och studerar andra året på naturvetenskapliga programmet. Tycker om glass, listor och allt som är kreativt. Har bloggat och designat sedan 2010, och spenderar stor del av min fritid till att koda och fotografera.

Läs mina andra inlägg

1 comment

  1. SvaraFatima

    Hej! Jag har en blogg på wordpress som jag håller på att flytta till blogg.se. Det händer alltid konstiga saker med min nya blogg en av sakerna är att inläggen fördubblas till 2 och tre kan du hjälpa mig??

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *