DDB’s fotoskola – bländare och iso
Låt mig presentera: Designa din bloggs fotoskola! I den här delen tänker jag ta upp lite om bländare och iso – två av kamerans viktiga inställningar. Känner du inte alls igen orden, eller har du hört talas om dem men aldrig riktigt förstått dem är det här inlägget till dig!
Bländare
Bländare betecknas oftast med ett f på kamera och styr hur mycket av bilden som ska vara skarp. Låga bländartal, så som 1,8, ger dig ett kort skärpedjup, det vill säga bakgrund och förgrund blir oskarpt. Höga bländartal (typ 18) gör större delen av bilden skarp, du får alltså ett större skärpedjup.
Bildlänk. Det kan låta lite förvirrande, men låga bländartal brukar ibland kallas för stora bländare. Det beror på att låga bländartal (till exempel 2.8), som bilden visar, har en större öppning till kamerans sensor än vad större bländartal har (till exempel 16). Ju större öppning desto mer ljus kan komma in, vilket i sin tur leder till att bilden tas snabbare. Alltså:
Lågt bländartal = stor bländare = mycket ljus till kameran = bilden tas snabbt
Högt bländartal = liten bländare = lite ljus till kameran = bilden tas långsamt
ISO
ISO-tal styr hur mycket ljus Högre iso-tal är bra i mörka miljöer, eller om du inte har tillgång till stativ. Nackdelen är då att bilderna blir, som ni kan se på bilden över, brusiga. Hur brusiga de blir beror helt och hållet på kameran. På till exempel konserter där det ofta är mörkt kan ett högre iso-tal passa perfekt, men om du fotar den ljusa himlen är ett lägre iso-tal bättre. När jag tfotograferar försöker jag att hålla ett så lågt iso-tal som möjligt, men var inte rädd för att höja det! Att ta en lite grynig men skarp bild är alltid bättre än en oskarp men inte grynig!