5 Bästa Fotoappar Som Gör Dina Bilder Ännu Snyggare

Mitten av juli och sommaren är i full gång. Det ska badas och semestras och framför allt njutas av den korta, svenska sommaren. För många betyder det att datoranvändandet hamnar lite avsides. Det känns helt enkelt inte lika lockande att sitta inne och redigera bilder när solen skiner utanför (om ni har tur och inte drabbas så hårt av denna sommars risiga väder det vill säga). Därför tänkte jag tipsa om en lite mer lättilgänglig typ av redigering – mobilappar! Just det där med redigeringsappar tycker jag är en hel djungel, det finns så otroligt många och alla har olika favoriter.  Alla appar är både Iphone- och Androidvänliga, och även gratis med lite undantag. I vissa appar går det att spendera pengar på till exempel filter och andra effekter, men det är inget måste.

Photoshop Express (Gratis, går att göra köp i appen)

Precis som sin storebror är Photoshop Express en av de bättre alternativen om du gillar att justera och förfina bilder. Appen har många användbara verktyg som exempelvis skärpa och kontrast, och möjligheterna att bestämma själv är stora. Trots det så känns det varken rörigt, eller svår att förstå. Det absolut bästa med den här appen skulle jag säga är dess beskärningsfunktion. Ångrar du att du beskar bilden så mycket? Inga problem, appen har nämligen sparat hela bilden så att det alltid går att ändra sig. Vill man använda sig av effekter så är utbudet ganska litet, om man inte betalar en liten summa.

Picsart (Gratis, går att göra köp i appen)

För den som gillar filter och overlays är denna appen rena drömmen. Upp emot 100 filter är redan förinstallerade, allt från ”vanliga” till mer artistiska och annorlunda. Layouten går väl att diskutera, och innan man lär sig hitta kan det vara lite förvirrande. Det bästa med den här appen är dock möjligheten att lägga till flera bilder ovanpå orginalbilden, samt att det går att ändra transparensen på dem. Det öppnar upp för väldigt häftiga och unika kollage! För utom ett redigeringsprogram så går det även att rita, lägga till text och stickers samt göra kollage. I det hela taget så är det en app med många bra funktioner, och passar nog allra bäst till de som vill ha allt i ett.

Snapseed (Gratis)

Snapseed är en av de appar som jag kan fastna i timmar med. Verktygsmöjligheterna är oändliga och det går alltid att förbättra bilden lite, lite till. Både effekter och verktyg går att skräddarsy väldigt mycket. Dessutom är layouten väldigt snygg och enkel, och det går till och med att se histogrammet i vänstra hörnet för de som är intresserade av det. Det krångligaste, innan man har lärt sig hur appen fungerar, är att hitta alla funktioner. De är nämligen ofta dolda, och visar sig inte fören man drar upp eller ned på skärmen. Appen passar bäst för de som vill ha full kontroll över sin bild, eller bara har mycket tid att lägga på bildredigering.

Pixlr (Gratis)

Det finns många likheter mellan denna app och Picsart. Båda har väldigt många filter, ramar, overlays och klistermärken, och kan även göra kollage. Den största skillnaden skulle jag säga är layouten, där pixlr är överlägset bättre. Picsart har å andra sidan lite fler verktyg, men vilken man föredrar är en smaksak. När jag gör collages använder jag dock alltid pixlr, eftersom det har många och snygga layouter + stora möjligheter att välja själv hur det ska se ut.

VSCOcam (Gratis, går att göra köp i appen)

Sist men absolut inte minst! Det här är en av mina absoluta favoritappar, och det på grund av de filter som är inbyggda. Det går att få vilken bild som helst att se bra ut med dessa filter, lite ljusstyrka och kontrast, som också finns att ändra på i redigeringsdelen av appen! Tyvärr så är inte själva verktygen särskilt mycket att hänga i granen, men i kombination med Instagrams egna redigeringsverktyg (också en bra app!!) så blir bilderna väldigt bra! En annan bra sak med VSCOcam, förutom filter, är galleriet. Alla bilder som redigeras hamnar i ett eget galleri, som även är startsidan för appen. Mycket praktiskt är det, och roligt att se alla snygga bilder på ett och samma ställe!

Det var alla det, men som jag nämnde tidigare så finns det en mängd med andra bra fotoappar där ute! Har du någon favorit? Dela gärna med dig, så kanske jag slänger ihop ett inlägg med era favorit-fotoappar. Ha en trevlig sommar!

Frågor och svar om fotoappar

Vilka fotoappar är gratis?

Flera av apparna vi tipsar om är helt gratis eller har gratisversioner. Appar som är helt gratis är till exempel Snapseed och Pixlr. Du hittar hela listan på vår sida.

Vilken fotoapp är bäst?

En riktigt bra app är Photoshop Express. Med appen kan du snabbt och enkelt redigera bilder direkt i din mobiltelefon. Den har många funktioner och en gratisversion.

Vad kostar Photoshop Express?

Appen kan du ladda ner helt gratis från App Store eller Google Play Store. Vill du få tillgång till PS Express Premium betalar du en månads- eller årsavgift från 39 kr.